Polish Polish
nowe zasady.jpg
nowe zasady.jpg
Slide Two
Slide Two
PlayPause
previous arrow
next arrow

Kalendarium najbliższych wydarzeń

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Obiekt tygodnia:

Słój apteczny na medykamenty

slojNr. inw. MOS/H/3023

Waga: 350 g

Wymiary: śr. 11 cm, wys. 20,5 cm

Materiał: szkło

Kwas azotowy (Acidum Nitricum Purum) to jeden z najsilniejszych nieorganicznych kwasów tlenowych znajdujący zastosowanie w farmacji, przemyśle chemicznym, spożywczym czy w ogrodnictwie.

Kwas azotowy posiada bardzo dużą aktywność chemiczną, wykazuje silne działanie utleniające. Stosowany w farmacji, jako środek dezynfekujący i czyszczący. Usuwa wszelkie pozostałości po produkcie pozostawiając jałową, wysterylizowaną powierzchnię. Po raz pierwszy kwas azotowy otrzymał Johann Rudolf Glauber w 1650 r. poprzez ogrzanie saletry potasowej z kwasem siarkowym.

Więcej…

Nasze sandomierskie - kulinaria regionalne. XIX edycja konkursu

Wielkość liter

W niedzielę 19 września w Sali Rycerskiej Zamku Królewskiego w Sandomierzu odbyła się XIX edycja konkursu „Nasze sandomierskie - kulinaria regionalne”. Tematem przewodnim były "Tradycyjne potrawy z kaszy". Do tegorocznych zmagań stanęły delegacje reprezentujące Gminy: Sandomierz, Zawichost, Samborzec, Koprzywnica, Dwikozy i Wilczyce.

Komisja w składzie: Kinga Kędziora-Palińska (Muzeum Okręgowe w Sandomierzu), Grażyna Szklarska (Starostwo Powiatowe w Sandomierzu), Lidia Pięta (Ośrodek Promowania i Wspierania Przedsiębiorczości Rolnej w Sandomierzu), Marcin Maciąg ( szef kuchni hotelu „Pod Ciżemką” w Sandomierzu) po burzliwych obradach zdecydowała, że Srebrną Chochlę otrzymuje w tym roku Gmina Zawichost, reprezentowana przez Koło Gospodyń Wiejskich w Czyżowie Szlacheckim. Zwycięska potrawa to pierogi z kaszą gryczaną – docenione za tradycyjny charakter dania, sposób ich zlepiania, przepis oraz wyjątkowy farsz.

Nagrodę główną wręczył Marcin Marzec, Burmistrz Miasta Sandomierza. Waldemar Maruszczak z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Sandomierzu wręczył nagrody dla wyróżnionych (Gmina Samborzec reprezentowana przez Koło Gospodyń Wiejskich w Milczanach za najciekawszą prezentację stoiska gminnego), natomiast wszystkie delegacje gmin otrzymały nagrody, które w imieniu Starosty Sandomierskiego wręczyła Grażyna Szklarska, członek Zarządu Powiatu Sandomierskiego.

Wydarzenie uświetnił występ zespołu śpiewaczego „Powiślanie” z Koprzywnicy.

Tegoroczny konkurs był wpisany w Europejskie Dni Dziedzictwa 2021, których hasłem były" Smaki Dziedzictwa".

Wirtualny spacer po wystawie OD PIASKU DO SZKŁA

NCK

Muzeum w sieci

PomnikHistorii

Muzealny Klub Szachowy

Muzealny Uniwersytet Dziecięcy

organizatorzy

4 tripadvisor

5 Bonum Publicum

Krzemień pasiasty w biżuterii i małych formach złotniczych

5 Bonum Publicum

6 Pamiętnik Sandomierski

5 Bonum Publicum

10 patriotyzm

7 MKiDN

9 nocleg

Godziny otwarcia Muzeum:

W sezonie turystycznym 
(01.04.2021 r. – 30.09.2021 r.)
Wtorek - Niedziela | 11.00 - 18.00
 
Poza sezonem turystycznym
(02.01.2021 r. - 31.03.2021 r.;
01.10.2021 r. – 31.12.2021 r.)
Wtorek - Niedziela | 10.00 - 17.00
 
 
 

Cennik biletów:

Bilet normalny (dorośli): 15 zł
Bilet ulgowy (uczniowie, itp): 10 zł
Bilet grupowy normalny z przew. MOS: 10 zł
Bilet grupowy ulgowy z przew. MOS: 8 zł
Bilet rodzinny (maks. 5 osób (2+3): 40 zł
Bilet "3w1" normalny: 37 zł Muzeum Okręgowe, Brama Opatowska, Trasa Podziemna.
Bilet "3w1" ulgowy: 27 zł Muzeum Okręgowe, Brama Opatowska, Trasa Podziemna.


• Zobacz pełny cennik

© 2018 Muzeum Okręgowe w Sandomierzu. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Łącznie ilość odwiedzin:6854230

Obecnie na stronie 203 gości